Ny adkomst til Hydroparken: åpner verdensarvområdet mot resten av Notodden

Hydroparken, et viktig kulturelt og historisk område i Notodden, har gjennomgått en betydningsfull endring med ferdigstillelsen av sin nye adkomst i 2023. Denne artikkelen gir en oversikt over historien, konstruksjonen og betydningen av denne nye adkomsten, i tillegg til Hydroparkens nylige anerkjennelse gjennom Notoddens Byggeskikkpris.

Vært under utvikling siden tidlig 1900-tallet

Historisk sett har adkomsten til Hydroparken vært under kontinuerlig utvikling siden tidlig på 1900-tallet. Fra en beskjeden innkjørsel i 1927 til etableringen av to imponerende porter i 1928, har området gjennomgått flere endringer som har bidratt til å definere dets karakter. I løpet av årene har standarden økt betydelig, med tillegg av gatelys, trær, blomster og belegningsstein, som har forbedret estetikken og tilgjengeligheten til parken.


En viktig milepæl kom i 1954 da adkomsten ble endret fra vest til nord med byggingen av Bygg 1 og portvakta. Senere, på 80-tallet, ble Bygg 2 reist, men dette ble revet i april 2020 for å gjenopprette adkomsten fra vest, en avgjørelse som ble betraktet som avgjørende for prosjektets suksess.

Rivingen av Bygg 2 avslørte originale materialer fra Hydroparkens historie, inkludert syretårnstein fra den opprinnelige produksjonen av kunstgjødsel. Disse materialene ble deretter brukt på nytt i prosjektet.

Originale materialer ble brukt i den nye konstruksjonen

Konstruksjonen av den nye adkomsten krevde grundig planlegging og utførelse. Det gamle gjerdet fra 1928 måtte demonteres og sikres, og flere restaureringsarbeider måtte utføres, inkludert restaurering av lamper og fjerning av gamle parklindetrær på grunn av rørbrudd. Mange originale materialer, ble brukt i konstruksjonen for å beholde områdets autentisitet og historiske sjarm.

«Involveringen av mange talentfulle og kreative individer har vært avgjørende. Eierne har betydelig investert i prosjektet, da kravene fra vernemyndighetene har blitt dyrere. Gjenbruk av originale materialer fra Hydroparken, inkludert smågatestein fra 1928 og granitt fra syretårnene, har vært en sentral del av prosjektet både som kantstein og dekorasjon. For de som setter pris på detaljer, er det mange fascinerende løsninger implementert for å bevare historien.» forteller Ruben Krokstrand som har vært en sentral person i dette prosjektet.


Mottok pris for den nye adkomsten

Den 15. februar 2024 ble Hydroparken tildelt Notoddens Byggeskikkpris som anerkjennelse for deres innsats med å etablere den nye adkomsten og oppruste fasadene på en måte som respekterer områdets historie og arkitektoniske arv.

I juryens begrunnelse ble betydningen av å øke verdien av eksisterende bebyggelse og rehabilitering av verneverdige omgivelser understreket. Vi fikk ros for å åpne verdensarvområdet mot resten av Notodden gjennom den nye adkomsten og opprustede fasader. Videre ble vi berømmet for prioriteringen av å koble næringsområdet og verdensarvområdet mot resten av byen, og skape et harmonisk byrom som har blitt en tydelig del av bybildet.

Les mer om prisen for adkomsten her.

Vi i Hydroparken ser frem til å fortsette å bidra til å bevare og berike det historiske og kulturelle miljøet i Notodden.



Notodden Hydroparken
Notodden Bok & Blueshus
Notodden Sentrum
Hydroparken - Stasjonen kafe

Hydroparken – Næringspark for alle bransjer

Vurderer du å etablere din bedrift på Notodden? Hydroparken er Notoddens mest sentrale og mangfoldige næringspark med lokaler for alle bransjer. I parken vår finner du alt fra teknologi til kunstnere – fra lokalavisa til bilverksted.

Kun et steinkast unna Notodden sentrum – helt nede ved vannet – der finner du oss. Bussterminal og byens kulturhus Bok & Blueshuset er i umiddelbar nærhet. Toget, som i dag tar deg til blant annet Porsgrunn, går helt inn i parken vår. 

“Jeg fant, jeg fant!”. Rusler du rundt i Notodden og Hydroparken vil du finne mange overraskelser. Byens råeste takterrasse? Tungtvannstank? Det er bare en smakebit på skatter du finner i parken vår.