,

Nel – Svaret er hydrogen!

Foto: NEL Hydrogen

Notodden og Hydroparken har lange tradisjoner med skaperkraft – med nyskapende hoder og grensesprengende ideer. Gang på gang løses utfordringer andre ikke har prøvd ut før. Etterkommeren til Norsk Hydro Elektrolysører, Nel Hydrogen, er ingen unntak.

Om du ikke har fått med deg hva Nel Hydrogen er, så skal vi ikke være trege om å fortelle deg. Dedikerte for det grønne skiftet, leverer Nel løsninger for produksjon, lagring og distribusjon av hydrogen fra fornybar energi.

Verden trenger en ny energibærer for å erstatte olje og gass. I Norge alene kommer en tredel av klimagassutslipp fra transport – nærmere en fjerdedel fra industri. Nel Hydrogens teknologi skal erstatte bruken av fossil energi på mange av disse områdene. Svaret er hydrogen.

Teknologien? Den har sine røtter fra deres forgjengere i Hydro.

Det var en gang i Hydroparken

Det hele startet med Birkeland og Eyde. Førstnevnte, en kreativ forsker, og Eyde – en industrimagnat. Norges viktigste oppfinnelse står her i Hydroparken. Nei – ikke ostehøvelen, men lysbueovnen! Lysbueovnen skapte kunstig lys – lyn. Det var slik de laget kunstgjødsel og stoppet en sultkatastrofe i verden.

Selv om lysbueovnene fortsatte å brenne en del år både på Notodden og Rjukan, er 1927 året da Hydro satset sin framtid på ammoniakkmetoden og går helt og fullt for å hente ut hydrogen ved elektrolyse av vann. Nel Hydrogen så dagens lys – under et annet navn, riktignok.

Nærmere 95 år senere, fortsetter Nel med sin utvikling og kontinuerlig forbedring av hydrogenteknologier. Teknologier med opphav i Norsk Hydro stoppet ikke bare en sultkatastrofe på 1900-tallet, men kan også være svaret på en rekke utfordringer i klimakampen.


Visste du?

Du kan kjøre inntil 130 km med ett kg hydrogen

Ett kg hydrogen erstatter 10 liter diesel/bensin

Hydrogenbiler slipper ikke ut annet enn rent vann


Nel Hydrogen Electrolysers forblir i Hydroparken

20. april 2022 kunne olje- og energiminister Terje Aasland gledelig åpne verdens første helautomatiserte produksjonsanlegg for elektrolysører på Herøya.

Med Nels banebrytende nye anlegg på Herøya, er de nær ved å gjøre grønt hydrogen til en sikker vinner for fremtiden.

Nel er et globalt selskap med kontorer i Europa, Nord-Amerika og Asia. I deres lokaler i Hydroparken på Notodden alene, talte avdelingen 28 hoder i 2018. 4 år senere og avdelingen har vokst til over 130 ansatte. Og flere skal det bli.

Kai Rune Heggland, administrerende direktør Nel Hydrogen Electrolysers

Nel Hydrogen Electrolysers har ingen planer om å forlate Notodden. Engineering, test og administrasjon forblir på Notodden – og det i bygg 1 og 160 – her i industrieventyrets startsted; Hydroparken.

Notoddens mest sentrale og mangfoldige næringspark

Uansett hva du brenner for eller arbeider med, har Hydroparken lokaler til store og små bedrifter.

Hvor Hydroparken er, sa du? Jo, Hydroparken finner du sentralt beliggende på Notodden. Så sentralt, faktisk, at bussen er rett rundt hjørnet og toget går rett inn i parken. Sa vi at parken ligger helt nede ved vannet?

Vil du vite mer om oss og våre leietakere? Ta en titt her.