Industrieventyrets
startsted

Foto: Georg Kjellerød / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.GKJ.0167

Hvordan endte Rjukan-Notodden opp som verdensarv?

Har du hørt om guttungen som fikk en magnet i gave?
Han het Kristian Birkeland og brukte livet sitt i jakten på å løse Nordlys-gåten.
For å finansiere forskningen solgte han oppfinnelser.
I et middagsselskap i 1903 i Notodden fikk han høre om behovet for produksjon av kunstgjødsel.
Kunstgjødsel var mangelvare og verden var på randen av en hungerskatastrofe.
Løsningen var Lysbueovnen.
Resten er industrihistorie!

Hvordan endte Rjukan-Notodden opp som verdensarv?

Har du hørt om guttungen som fikk en magnet i gave? Han het Kristian Birkeland og brukte livet sitt i jakten på å løse Nordlys-gåten. For å finansiere forskningen solgte han oppfinnelser. I et middagsselskap i 1903 i Notodden fikk han høre om behovet for produksjon av kunstgjødsel. Kunstgjødsel var mangelvare og verden var på randen av en hungerskatastrofe. Løsningen var Lysbueovnen. Resten er industrihistorie!

Norges viktigste oppfinnelse finner du her

Norges viktigste oppfinnelse står her i Hydroparken. Nei – ikke ostehøvelen, men lysbueovnen! Lysbueovnen skapte kunstig lys – lyn. Det var slik de laget kunstgjødsel og stoppet en sultkatastrofe i verden. Kunstgjødsel var hovedproduktet til Norsk Hydro.

Historien du kanskje kjenner best til – tungtvannet – var et biprodukt. 

Foto: Norsk Hydro/NIA

Norges viktigste oppfinnelse finner du her

Norges viktigste oppfinnelse står her i Hydroparken. Nei – ikke ostehøvelen, men lysbueovnen! Lysbueovnen skapte kunstig lys – lyn. Det var slik de laget kunstgjødsel og stoppet en sultkatastrofe i verden. Kunstgjødsel var hovedproduktet til Norsk Hydro. Historien du kanskje kjenner best til – tungtvannet – var et biprodukt.

Foto: Norsk Hydro/NIA

Bjørnunge som forhandlingskort

Visste du at Sam Eyde slapp løs en tam bjørneunge da han sto fast i forhandlinger? Dersom investorene stilte for mange spørsmål, var trikset hans å avlede med bjørneungen. Den fanget oppmerksomheten med sine sprell og fakter – lenge nok til at Sam Eyde og Co kunne justere argumentene sine.

Ikke mange i historien har kunnet dratt frem bjørne-kortet ved vanskelige forhandlinger; Så hvordan har det seg at Sam Eyde hadde en bjørneunge?

Direktøren på Hotell Furuheim og den kreative ingeniøren Bjarne Hansen, kjøpte bjørnen av ekteparet som tok vare på bjørneungen, etter bjørnemor ble skutt i Hjartdal. Ingeniøren fikk glede av å trene bjørnen“til sirkusartist”i ledige stunder, fra jobben ved forsøksfabrikken her i Hydroparken.

Foto: NVIM, Tyssedal

Bjørnunge som forhandlingskort

Visste du at Sam Eyde slapp løs en tam bjørneunge da han sto fast i forhandlinger? Dersom investorene stilte for mange spørsmål, var trikset hans å avlede med bjørneungen. Den fanget oppmerksomheten med sine sprell og fakter – lenge nok til at Sam Eyde og Co kunne justere argumentene sine. Ikke mange i historien har kunnet dratt frem bjørne-kortet ved vanskelige forhandlinger; Så hvordan har det seg at Sam Eyde hadde en bjørneunge? Direktøren på Hotell Furuheim og den kreative ingeniøren Bjarne Hansen, kjøpte bjørnen av ekteparet som tok vare på bjørneungen, etter bjørnemor ble skutt i Hjartdal. Ingeniøren fikk glede av å trene bjørnen“til sirkusartist”i ledige stunder, fra jobben ved forsøksfabrikken her i Hydroparken.

Foto: NVIM, Tyssedal

Hydrogen og tungtvann

Produksjon av hydrogen startet her på Notodden, i Hydroparken og bygg 55, allerede i 1928. På Vemork, Rjukan, startet denne produksjonen litt senere. Tungtvann ble produsert på Vemork. På Notodden ble det bygd et tungtvannsanlegg i krigsårene, men takket være en «gå-sakte-aksjon» kom produksjonen ikke i gang så lenge krigen varte. Trolig er dette grunnen til at Notodden slapp bombingen som skjedde på Rjukan og Vemork.

Visste du at Destillasjonsrommet og tankene står her fortsatt? Faktisk, så er hele bygget på Notodden fortsatt intakt, og i dag kan du leie kontorlokaler nettopp her.

Det som nå kjennetegnes som “Bygg 55” het Pionérkvartalet før i tiden. Dette var gründerbygget: her gikk de foran og banet vei. Forsøkene som ble gjort her på Notodden, flyttet de videre til større produksjoner på Rjukan.

Foto: Norsk Hydro/NIA

Hydrogen og tungtvann

Produksjon av hydrogen startet her på Notodden, i Hydroparken og bygg 55, allerede i 1928. På Vemork, Rjukan, startet denne produksjonen litt senere. Tungtvann ble produsert på Vemork. På Notodden ble det bygd et tungtvannsanlegg i krigsårene, men takket være en «gå-sakte-aksjon» kom produksjonen ikke i gang så lenge krigen varte. Trolig er dette grunnen til at Notodden slapp bombingen som skjedde på Rjukan og Vemork. Visste du at Destillasjonsrommet og tankene står her fortsatt? Faktisk, så er hele bygget på Notodden fortsatt intakt, og i dag kan du leie kontorlokaler nettopp her. Det som nå kjennetegnes som “Bygg 55” het Pionérkvartalet før i tiden. Dette var gründerbygget: her gikk de foran og banet vei. Forsøkene som ble gjort her på Notodden, flyttet de videre til større produksjoner på Rjukan.

Foto: Norsk Hydro/NIA

Hva betyr verdensarvstatus?

Hydroparken er en del av verdensarven Rjukan-Notodden industriarv. Du har trolig hørt om UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Listen inneholder områder og objekter av uerstattelig kultur- eller naturverdi. Industriarven vår er dermed på lik linje med pyramidene i Egypt, Taj Mahal i India og den kinesiske mur! Vi har med dette fått et helt spesielt ansvar for å ta vare på vår industriarv for alle generasjoner.

Norsk Hydro og begynnelsen på den 2. industrielle revolusjon, startet her på Notodden. Hvordan de klarte å temme naturen og bygge industri på vannkraft, er starten på vår spennende reise.

Hva betyr verdensarvstatus?

Hydroparken er en del av verdensarven Rjukan-Notodden industriarv. Du har trolig hørt om UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Listen inneholder områder og objekter av uerstattelig kultur- eller naturverdi. Industriarven vår er dermed på lik linje med pyramidene i Egypt, Taj Mahal i India og den kinesiske mur! Vi har med dette fått et helt spesielt ansvar for å ta vare på vår industriarv for alle generasjoner. Norsk Hydro og begynnelsen på den 2. industrielle revolusjon, startet her på Notodden. Hvordan de klarte å temme naturen og bygge industri på vannkraft, er starten på vår spennende reise.

Byggoversikt