Besøk oss
Kontakt oss
Henriette Høva, daglig leder
E-post hh@hydroparken.no
Telefon 23 37 98 00
Mobil 92 46 74 32
Postadresse
Hydroparken AS
c/o Bryn Eiendom
Postboks 6620, Etterstad
0607 Oslo
Org. nr: 987 004 290
Foto: Georg Kjellerød / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.GKJ.0167
Norges viktigste oppfinnelse står her i Hydroparken. Nei – ikke ostehøvelen, men lysbueovnen! Lysbueovnen skapte kunstig lys – lyn. Det var slik de laget kunstgjødsel og stoppet en sultkatastrofe i verden. Kunstgjødsel var hovedproduktet til Norsk Hydro. Historien du kanskje kjenner best til – tungtvannet – var et biprodukt.
Foto: Norsk Hydro/NIA
Visste du at Sam Eyde slapp løs en tam bjørneunge da han sto fast i forhandlinger? Dersom investorene stilte for mange spørsmål, var trikset hans å avlede med bjørneungen. Den fanget oppmerksomheten med sine sprell og fakter – lenge nok til at Sam Eyde og Co kunne justere argumentene sine. Ikke mange i historien har kunnet dratt frem bjørne-kortet ved vanskelige forhandlinger; Så hvordan har det seg at Sam Eyde hadde en bjørneunge? Direktøren på Hotell Furuheim og den kreative ingeniøren Bjarne Hansen, kjøpte bjørnen av ekteparet som tok vare på bjørneungen, etter bjørnemor ble skutt i Hjartdal. Ingeniøren fikk glede av å trene bjørnen“til sirkusartist”i ledige stunder, fra jobben ved forsøksfabrikken her i Hydroparken.
Foto: NVIM, Tyssedal
Produksjon av hydrogen startet her på Notodden, i Hydroparken og bygg 55, allerede i 1928. På Vemork, Rjukan, startet denne produksjonen litt senere. Tungtvann ble produsert på Vemork. På Notodden ble det bygd et tungtvannsanlegg i krigsårene, men takket være en «gå-sakte-aksjon» kom produksjonen ikke i gang så lenge krigen varte. Trolig er dette grunnen til at Notodden slapp bombingen som skjedde på Rjukan og Vemork. Visste du at Destillasjonsrommet og tankene står her fortsatt? Faktisk, så er hele bygget på Notodden fortsatt intakt, og i dag kan du leie kontorlokaler nettopp her. Det som nå kjennetegnes som “Bygg 55” het Pionérkvartalet før i tiden. Dette var gründerbygget: her gikk de foran og banet vei. Forsøkene som ble gjort her på Notodden, flyttet de videre til større produksjoner på Rjukan.
Foto: Norsk Hydro/NIA